HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Psychedelische Noise
 

21 december 2011


Soms krijg ik van die aangename verrassingen in de postbus waar ik erg blij van word. Het label IO Sound uit Canada is onlangs opgericht en lanceert meteen twee prachtige uitgaven van S*. Wie S* is, laat het label in het midden. Het enige wat bekend is, is dat er in 2008 opnames zijn gemaakt en dat hij muziek creëert met taperecorders, een feedback mixer en andere electronica.

De cd's hebben qua vormgeving en de ruimtelijke namen Unearthed from Airwaves en Glyphs of Erebus Sublime veel verwijzingen naar andere planeten. Unearthed from Airwaves is meer noisy van aard en bestaat uit herinterpretaties van muziek van S* uitgevoerd door verschillende muzikanten, zoals Coincutter. De muzikanten zijn met twee taperecorders aan de slag gegaan en hebben door middel van loops en tempowisselingen de muziek samengesteld. Hoewel het een compilatie-cd betreft, is het knap dat het toch een plaat is met samenhang, alsof er slechts één muzikant aan het werk is.

Glyphs of Erebus Sublime is gemaakt met KK, oftewel Katherine Kline, lid van Dreamcatcher, een psychedelische noiseband uit Montreal. Vreemd genoeg bevat het album veel gevoel. Vaak heeft electronische muziek in dit deel van het muzikale veld een klinische benadering van klank. Deze cd weet echter spanning op te bouwen en neemt de luisteraar mee in een psychedelische wereld. Het minimale gebruik van noisy geluiden, krakende golven en opkomende bliebjes en tonen zorgt voor een spanningsopbouw die je niet los laat.

Wie S* is blijft een raadsel. Volgens het label is de herkomst onbekend. Hoe het ook moge zijn, als je verder zoekt op internet kom je verwijzingen tegen naar Saibotuk, een project van Tobias C. van Veen uit Montreal. Maar goed, namen doen eigenlijk niet ter zake. S* creëert een spanningsrijke krakende wereld. Het wachten is op het vervolg hierop en of hij ook andere planeten weet te bestormen met zijn electronische bewerkingen van de realiteit.

Jan Kees Helms
Meer Knars

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

pimpernel - December 21, 2011 - 11:31 pm
klinkt noisy ...k.k. neem ik aan

boeiende geluiden als of je s nachts in een launderette staat waar je het brommen van de tl s end machines hoor klinisch static space in time
Home


.

.